Πως να επιλέξετε ακαδημία μπάσκετ για τα παιδιά σας

Η εύρεση σωστής ακαδημίας είναι πιο σημαντική από ότι πιστεύουμε.

Τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν ακαδημίες μπάσκετ σαν τα μανιτάρια. Κάποιες υπόσχονται θαύματα, ενώ άλλες είναι πρότυπες. Όλες υπόσχονται ότι θα μάθουν σωστά τα βασικά του μπάσκετ. Ειδικά τώρα με το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ στην Κίνα, τη λάμψη του Γιάννη Αντετοκούμπο και των υπολοίπων Ελλήνων παικτών- ανεξάρτητα από την πορεία της επίσημης αγαπημένης- η ζήτηση θα είναι μεγάλη.
Πως να επιλέξει ένας γονιός την καλύτερη ακαδημία; Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά: 
Το πρώτο και κυριότερο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι ένα: πάρα πολλές ερωτήσεις. Ίσως έχετε φίλους γονείς που έχουν τα παιδιά τους σε ακαδημία. Ρωτήστε τους αν είναι ευχαριστημένοι. Μία επίσκεψη στους χώρους της ακαδημίας θα σας λύσει πολλές απορίες. Όπως λέω και στους μαθητές μου, ποτέ δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία να δώσεις καλή πρώτη εντύπωση!
Έχει ανοιχτό ή κλειστό γήπεδο η ακαδημία; Αν έχει και τα δύο, που γίνονται οι προπονήσεις; Δεν είναι κακό να γίνονται προπονήσεις σε ανοιχτά γήπεδα, άλλωστε οι περισσότεροι της γενιάς μας σε αυτά μάθαμε μπάσκετ, απλά να ξέρετε ότι όταν βρέχει ή ο καιρός είναι απαγορευτικός δε θα γίνονται προπονήσεις.

Δεύτερο κι εξίσου σημαντικό: Τα αποδυτήρια κι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι καθαροί; Υπάρχει γιατρός ή διασώστης για παροχή πρώτων βοηθειών; Υπάρχει εξοπλισμός; Το πιο απλό! έχει αρκετές μπάλες σε καλή κατάσταση; Κάθε τμήμα χρησιμοποιεί το σωστό νούμερο μπάλας; νο5 για δημοτικό, νο6 για γυμνάσιο και νο7 για λύκειο ( κανονικό μέγεθος μπάλας αγώνα ανδρών).  Υπάρχουν για τα κορίτσια τα αντίστοιχα νούμερα σε μπάλες; Είναι σε καλή κατάσταση; Έχω δει σε ακαδημίες μπάλες σχισμένες, με καρούμπαλα και γενικά σε άθλια κατάσταση. Οι μπάλες είναι αρκετές για όλα τα παιδιά ή πρέπει να περιμένουν αρκετή ώρα σε κάθε άσκηση για να έρθει η σειρά τους να πιάσουν μπάλα; Μπασκέτες στο σωστό ύψος, 2,60 εκατοστά για παιδιά μέχρι δευτέρα δημοτικού και 3.05 εκατοστά ( κανονικό ύψος) για τα μεγαλύτερα. Παροχές, το πιο απλό, έχει αρκετές μπάλες και σε καλή κατάσταση, έχω δει σε ακαδημίες μπάλες με καρούμπαλα, σχισμένες και γενικά σε άθλια κατάσταση.

Υπάρχουν βοηθητικά υλικά, κώνοι, πιατάκια, ομοιώματα, σκάλες, λάστιχα, σαλιάρες και γενικά υλικοτεχνικός εξοπλισμός που θα βοηθήσει το παιδί να βελτιωθεί; Ανανεώνονται κάθε χρόνο, εμπλουτίζονται με νέας τεχνολογίας βοηθήματα; Τα παιδιά είναι ομοιόμορφα ντυμένα με τις εμφανίσεις της ομάδας σε κάθε προπόνηση; Προπονητές: πόσοι προπονητές αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα, είναι διπλωματούχοι; Μα ακόμα και αν έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα ο προπονητής, το σημαντικότερο είναι να έχει υπομονή , αγάπη, συνέπεια, πειθαρχία, μεταδοτικότητα  και κατανόηση. Να Ασχολείται ουσιαστικά μαζί τους και όχι να  τους δίνει μία μπάλα και να κάθεται στο τραπέζι και να πίνει καφέ.Έχει καλή συμπεριφορά και σεβασμό απέναντι στους αντιπάλους παίκτες, προπονητές, φιλάθλους; Είναι κόσμιος απέναντι στους διαιτητές;

Στο τέλος, άφησα το οικονομικό κομμάτι! υπάρχουν ακαδημίες με ελάχιστη συνδρομή – κυρίως του δήμου- κι άλλες με αρκετά υψηλή. Το ό,τι μια ακαδημία είναι φτηνή, δεν σημαίνει ότι δεν έχει αγάπη και όραμα!Αντίστοιχα μια ακριβή, δεν συνεπάγεται απαραίτητα σωστή γνώση του αθλήματος!Θα πρότεινα να παρακολουθήσετε 1-2 προπονήσεις ,να κάνει το παιδί σας κάποια δοκιμαστικά και μετά να πάρετε την τελική απόφαση. Πάντα με γνώμονα το ένστικτο σας , αλλά και το τι θέλει το παιδί. Μπορεί να χρειαστεί να οδηγήσετε λίγα χιλιόμετρα παραπάνω όμως αν είναι καλή η ακαδημία αξίζει τον κόπο. Να θυμάστε πάντα ότι οι ακαδημίες είναι μικρόκοσμος της κοινωνίας μας!! Το παιδί εκεί θα κάνει τις πρώτες ουσιαστικές φιλίες που ίσως κρατήσουν χρόνια ολόκληρα. Θα μάθει βασικούς κανόνες όπως πειθαρχία, υπακοή, συνεργασία. Θα γυμνάσει το σώμα του αλλά θα ακονίσει και το μυαλό του. Θα τον βοηθήσει να γίνει καλύτερος μαθητής αφού θα μάθει να οργανώνει σωστά το χρόνο του, να βάζει προτεραιότητες και στόχους.

Κλείνοντας, ένα είναι σίγουρο…ακόμα και αν το παιδί αθλείται από χόμπι ή από λατρεία για το άθλημα. Αν απλά θέλει να γεμίσει τον χρόνο του ή να κάνει παρέες, το μπάσκετ θα του δώσει τόσα πολλά!!! Τόσα που ούτε καν φανταζόταν!

Πηγή badbasket.gr